Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri İletişim Bize Ulaşın    
 
Ana Sayfa  
Hakkımızda  
Köşe Yazısı  
Eğitmen  
  Özgeçmiş
  Başarılar
  Belgeler
  Fotoğraflar
Ders Grupları
Ders İçerikleri
  Başlangıç
  Temel  
Ücretler  
Ödeme Bilgileri
 
Faydalı Linkler
Türkiye Satranç Federasyonu
Elazig Il Satranç Temsilciligi
 

KÖŞE YAZISI

SATRANÇ HAKKINDA
Sena Metin
1.Kademe Yardımcı Antrenör
 

  Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda gelişen online ve interaktif eğitim platformları hizmet vermektedir. Bu anlamda kurduğum bu web sitesi ile Elazığ’da yüzyüze ve Türkiye’de online olarak eğitim hizmeti sunmayı amaçlamaktayım. Satranca yeni başlayan ve daha ileri seviyede olan oyuncular için özel olarak hazırladığım müfredatlar oluşturdum. Gerek teorik gerekse pratik olarak yapılacak bu çalışmalar ile satrançseverler oyunlarını daha çok geliştirecektir.
Biz antrenörler için en önemli iki şey, öğrencinin satranca ilgi duymasıdır. Diğeri ise antrenörün vereceği programı öğrencinin uygulamasıdır. Yalnızca antrenörün derste yaptığı teorik ve pratik çalışma ile oyuncu istenilen seviyeye gelememektedir. Antrenörün oyuncuya verdiği günlük çalışma programını uygulaması ve evde oyuncunun kendiliğinden yapacağı çalışmalar ile istenilen gelişme sağlanır.
  Bir oyuncunun maç kaybetmesi veya turnuvayı kötü geçirmesi başarısızlık olarak düşünülmemelidir. Bir satranç oyuncusu yenilgiyi kabullenmeli ve kaybettiği maçları mutlaka antrenör eşliğinde veya kendisi incelemelidir. Hatalarını görmeli ve sonraki maçlarında bunları tekrarlamamalıdır.
  İyi bir satranç oyuncusu olmak için acele edilmemeli, ustaların çok uzun yıllar satranca emek vererek iyi seviyelere çıktığı unutulmamalıdır. Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabilmektedir.
Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen’in yeni başlayanlar için olan 5 tavsiyesi satrancı geliştirmenin ana başlıklarıdır.
1- Mümkün olduğunca çok satranç oynayın. Yıldırım maç, uzun maç, bilgisayarla maç, online maç en iyi antrenman şeklidir.
2- Satranç kitapları okuyun, internette eğitici videolar izleyin.
3- Temel mat motiflerinin öğrenin. Örneğin vezir ile mat etmek.
4- Eski ustaların maçlarını öğrenin ve bunları inceleyin.
5- En önemlisi eğlenmenize bakın ve satrançtan keyif alın. Satranç antrenmanları ve pratik yapmak tamamen eğlenceli olmalı.
  Bütün bu çalışmaların tahta başında taşlara dokunarak yapılması çok önemlidir. Yalnızca bilgisayarda yapılacak çalışmalar daha az etkilidir.
  Kendi gözlemime göre üç oyuncu kategorisi vardır; Profesyonel oyuncu, Kahve oyuncusu ve Hobi oyuncusu.
  Profesyonel oyuncu; çocuk yaşta eğitim alan, her gün teorik ve pratik çalışma yapan, yerel, ulusal ve uluslararası turnuvalara katılan ve bu turnuvalarda üst sıralarda yer almak isteyen ve profesyonel olarak satrançtan maddi gelir sağlayan oyunculardır.
  Kahve oyuncusu, sürekli kahve ortamında satranç oynayan oyunculardır. Yerel turnuvalara pek katılmazlar. Teorik çalışma yapmazlar ve istemezler. Maddi bir gelir kazancını düşünmezler. Maç oynadıkları zaman keyif alırlar. Özellikle taktik yönden çok güçlü oyunculardır. Günümüzde satranç oynanan kahve ve kahve oyuncusu çok azdır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesindeki bazı illerimizde ve ilçelerimizde kahvelerde satranç oynanmaktadır.
  Hobi oyuncusu çevresindeki insanlarla hoşça vakit geçirmek için satranç oynayan kimselerdir. Bu kişiler düzenli satranç oynamazlar. Ancak akraba veya arkadaş ortamlarında satranç oynarlar. Hayatlarında satranç oynamak bazen yoğunlaşır, bazen azalır. Yerel turnuvalara ya hiç katılmamıştır veya hayatlarında 1-2 defa katılmıştır. Satranca her zaman ilgi duyarlar. Teorik eksikliklerini bilirler ve satrancın teorisini bilerek oynamak isterler.
  Bu oyuncu kategorilerinin hepsinin olması bizim için önemlidir. Antrenör olarak profesyonel oyuncu yetiştirmek hedefim olsa da, satrancın yalnızca turnuvalarda oynanan bir oyun olması değil, insanların kendi aralarında da keyif alarak bir ortamda satranç oynanması ve bunun yaygınlaşması en büyük arzumdur. Satrancın dönemsel olarak değil tüm hayatları boyunca insanların hayatlarında olması çok önemlidir.
  Satrançta ve diğer spor branşlarında olması gereken önce iyi insan, sonra iyi oyuncu olmak her zaman düsturumuz olmaya devam edecektir.
  Günümüzde dijital ortama (Bilgisayar ve internet) kayan satranç oyunu yaygın olarak iki boyutlu olarak oynanmaktadır. Fakat üç boyutlu ortam olan masada yüz yüze satranç oynamanın keyfi her zaman bir başkadır.
  Satrancın gözlemlediğim bireysel faydalarından birkaç tanesini sıralayacak olursam; satrançta geniş bir bakış açısı ile düşünmek gerektiği için hayat içerisinde yaşanan olaylara da farklı bakış açıları ile bakmaya çalışmak, kişinin rekabet ortamına girmesini sağlamak, insanların sosyal ortama girmesini sağlamak, yeni insanlarla tanışmak ve yakın dostluklar kurmak, dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırmak, çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak durmasını sağlamak, günümüzdeki stresli hayat ortamından uzaklaşarak keyifli bir ortamda satranç oynamasını sağlamak ve satrancın psiko-terapi özelliği sayesinde kendi iç dünyamızdaki olumsuz fikirlerden uzaklaşmamızı sağlayarak satranç oynamaktır.

 

 

 
[ Tüm hakları saklıdır. Çaydaçıra Satranç Spor Kulübü - ©2023 ] Web Tasarım: Sena METİN